Nyheder alle land

"La meg hjelpe deg med å bekjempe hiv-viruset"

"DSC05246-editedHei, god morgen, kan jeg snakke med deg om programmet vårt?" Hans største smil og en mappe under armen følger alltid Kandjimi på hans dør-til-dør besøk. Han er én av 650 feltoffiserer fra programmet “Total Control of the Epidemic” (TCE) som blir implementert av DAPP Namibia i samarbeid med UFF, “Det Globale Fondet for å bekjempe HIV/AIDS, tuberkulose og malaria”, Helsedepartementet i Namibia m.fl. Kandjimi og hans kollegaer er trenet i å utføre den tre år lange dør-til-dør kampanjen som har til formål å skape bevissthet rundt sykdommen og bygge en samfunnsrespons til epidemien.


Programmet har pågått i nesten ni år nå, og hadde ved utgangen av 2012 nådd 1,4 av de 2 millioner menneskene som bor i landet. Selv om utbredelsen av hiv blant voksne nå er på 13,40 %, hvilket er mye lavere enn 2006-nivået på 19,90 %, eller toppen på 22 % i 2002, så representerer, i følge FN, hiv-viruset fremdeles en betydelig utfordring for helsemyndighetene i landet. En av de viktigste hindringene for å bekjempe epidemien er det faktum at Namibia er ett av de tynnest befolkede landene i verden, noe som gjør det ekstremt vanskelig å yte helsetjenester, spesielt i distriktene.


Og det er der Kandjimi og de andre 649 feltoffiserene utgjør en forskjell. Alle har blitt rekruttert i de ulike lokale samfunnene, noen av dem veldig avsidesliggende, og det er her de skal arbeide. Dette gjør at lokalbefolkningen har tillit til dem. Det handler nemlig om å skape tillit som gjør det mulig å ha en åpen samtale om sensitive temaer som seksuelle erfaringer og vaner. Nøkkelen ligger i etableringen av en naturlig dialog om seksuell oppførsel, som kan føre til en endring av livsstil.  
Damiana Conde, prosjektleder for TCE i Namibia, forklarer


-    "det første skrittet når vi går inn i et nytt område er å få programmet annonsert av de lokale myndighetene i radioen eller på plakater i gatene, slik at familiene blir kjent med oss. Deretter besøker vi dem dør-til-dør, presenterer programmet og spør familiene om de vil delta i programmet. I de fleste tilfellene nøler de ikke engang - svaret er JA!" 


I tillegg til disse én-til-én besøkene møter også feltoffiserene grupper av unge mennesker for å holde seksualundervisning med vekt på avholdenhet, utsettelse av den seksuelledebut, og betydningen av tiltak som forebygging, testing og behandling for å bekjempe hiv-viruset.

 

Maksimal konfidensialitet
I tillegg til å hjelpe folk med å endre sin seksuelle livsstil, gjør programmet samfunnet mer bevisst på de tilgjengelige helsetjenestene noe som resulterer i at flere innbyggere oppsøker helsesenteret for behandling, og dermed blir flere liv reddet.
Som et resultat av den store aksepten programmet har fått, så ble et pilotprosjekt startet i 2012 som tar sikte på å omfatte hele prosessen: snakke med de pårørende, få alle familiemedlemmene hiv-testet og, i tilfelle de er positive, henvise dem til nærmeste sykehus.


-    “Alt blir gjort under maksimal konfidensialitet siden hiv-positive fortsatt blir svært stigmatiserte i landet," bekrefter Damiana, som selv er bærer av HIV-viruset. "Jeg forsøker å vise disse menneskene at du kan leve et normalt liv hvis du får rett behandling."


Bortsett fra Namibia har TCE-programmet blitt gjennomført i mange andre land i Afrika og Asia hvor de har lykkes i å nå mer enn 10 millioner mennesker siden år 2000.

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge

Adresse:
Lindebergvegen 3c, N—2016 FROGNER

Tel./Faks:
+47 63 92 89 80 / 81
Vakttelefon:
+47 918 11 089
E-post:
post@uffnorge.org
Org.nr.981 054 776

 

 

 

 

UFF er medlem av Innsamlingskontrollen

iklogowebKontonummer for private bidrag:
9049.10.79206

 

donate-paypal

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheder fra vores tøjinsamling, butikker og fra projekter vi støtter i afrika