Nyheder alle land

Mosambik: Utdanning av lærere

Picture-146-editedMosambik: Utdanning av bedre lærere for fremtidens generasjoner

En annen type skole i Mosambik. Det er hva «The Teacher Training College» i Cabo Delgado, en region i den nordlige delen av landet, handler om: et treårig program for gutter og jenter som har bestått tiende klasse og som ønsker å bli lærere. Kurset, som inkluderer en fire måneders reiseperiode, fokuserer på å gi studentene en stor dose livserfaring og praktisk viten i tillegg til de akademiske og pedagogiske kunnskapene som gjør dem til fremtidens lærere på landsbygda i Afrika.  


Cabo Delgados innbyggere har slitt med ekstrem fattigdom og isolasjon i årevis. Som et resultat av dette, scorer regionen høyest i landet når det kommer til analfabetisme, barne- og mødredødelighet, underernæring og fattigdom. Landsbyene er ikke bare isolert fra handelsmarkedene, men også fra skoler og helsesentre. Lærerskolen som ble startet i 1993 av ADPP Mozambique, UFFs partner i Mosambik ønsker å gjøre en forskjell ved å utdanne lærere for fremtidens generasjoner.

 

10.022 kilometer med opplevelser

I løpet av de første ukene vil alle studentene bli kurset i moderne historie, Afrika og Mosambik. De blir satt inn i måten skolen drives på slik at de kan innta en aktiv rolle i programmet. Etter dette starter den store reisen - 10.022 kilometer med opplevelser gjennom Malawi, Zambia, Botswana, Sør-Afrika og Zimbabwe.
Målene for denne turen er mange og varierte: å oppdage det virkelige livet til andre afrikanske folk i det sørlige Afrika, noe som vil knytte innholdet fra teoribøkene til det de ser med sine egne øyne, eller åpne sinnene deres for fremtiden.


- «Å lære ved å oppleve er en aktiv deltagelse; det er å ta ansvar for situasjoner som oppleves daglig gjennom konflikter og omsorg. Med dette utdanner «en annen type skole», «en annen type lærer»», forklarer medlemmer av skolens lærerråd.


Når reisen er over, er studentene klare til å dele sine opplevelser og kunnskap med samfunnet i Cabo Delgado. De vil gjenoppleve og evaluere sine minner og erfaringer, og spre sin kunnskap og dermed allerede praktisere som lærer. I tillegg til dette blir de involvert i ansvarsområder på skolen som morgenrengjøring, økonomi, energi eller biblioteket. Når alt kommer til alt handler det om å få mer praktisk erfaring slik at de kan engasjere sine elever til å delta i styringen av skolen i fremtiden.

 

Utvikling i lokalsamfunnet

Å sørge for å gi lærerne de riktige evnene til å forbedre kvaliteten på utdanningen i Cabo Delgado er ikke programmets eneste mål. Bevissthetskampanjer for å bekjempe malaria og hiv/aids, planting av frukt- og skyggetrær for å utvide skolens fruktproduksjon eller kurs om hvordan man kan forbedre sine hygienevaner er også noen av de andre aktivitetene som foregår på skolen.
Filosofien bak prosjektet er enkel: «hver student i sentrum, men resten av samfunnet blir ikke holdt utenfor».


- “Lærerutdanning handler ikke bare om kvaliteten på utdanningen, men også på å fokusere på livet i lokalsamfunnet og på den måten delta aktivt i utviklingen av samfunnet”, bekrefter en av studentene.  


Når lærerstudentene er uteksaminert, så fortsetter de fleste av dem å jobbe videre i samarbeid med nasjonale- og lokale undervisningsmyndigheter, noe som resulterer i bredere og bedre muligheter for fremtidige generasjoner i regionen.
ADPPs lærerskole i Cabo Delgado er en av de mange prosjektene som er startet i løpet av de siste årene for å nå FNs tusenårsmål nummer 2: å sikre alle barn utdanning, å forbedre læringskvaliteten og å fostre globalt statsborgerskap innen utgangen av 2015.

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge

Adresse:
Lindebergvegen 3c, N—2016 FROGNER

Tel./Faks:
+47 63 92 89 80 / 81
Vakttelefon:
+47 918 11 089
E-post:
post@uffnorge.org
Org.nr.981 054 776

 

 

 

 

UFF er medlem av Innsamlingskontrollen

iklogowebKontonummer for private bidrag:
9049.10.79206

 

donate-paypal

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheder fra vores tøjinsamling, butikker og fra projekter vi støtter i afrika