Nyheder alle land

Fremtidens førskoler

Dancing015 år gamle Huan Ye henter ranselen sin og graver rundt i den, og kommer frem med et lite stykke papir. "Se mamma! Jeg har tegnet deg mens du arbeider på markene. Er det ikke fint?" Moren hennes ser på henne og smiler stolt mens hun tar tegningen og henger den på veggen. Huan Ye og hennes 3 år gamle søster Liang går til skolen hver morgen hvor de vasker seg, spiser frokost og lunsj, lærer og leker.

De bor i Yunnan, provinsen som ligger lengst sør-vest i Kina, og deltar i "Preschools of the Future", et program implementert av Humana People to People i samarbeid med UFF.
Helt fra starten av var spørsmålet: Hvordan kan vi unngå at fattige barn blir fattige voksne? Svaret var for oss krystallklart: ved å fokusere på førskolen og utdanningen i tidlig barndom."Førskoleutdanningen er en kritisk periode i et barns utvikling. Ofte har den livslang innflytelse på utviklingen av et barns atferd og personlighet," forklarer en av lærerne.

 

Kinesiske foreldre blir ofte skuffet av de utdaterte pedagogiske metodene som brukes i opplæringen av barn under 6 år. Til og med de kinesiske myndighetene har innrømmet at førskolene er det "svakeste leddet” i Kinas utdanningssystem, men foreløpig er ingenting forandret. I distriktene er situasjonen enda mer utfordrende. På tross av den bemerkelsesverdige framgangen Kina har gjort når det gjelder å bekjempe og utrydde fattigdom, så har disse avsidesliggende og isolerte regionene ingenting å gjøre med den voksende middelklassen som har tatt over Kina i løpet av det siste tiåret.

Inntektsgapet mellom rurale og urbane innbyggere har økt betydelig siden slutten av 1970-tallet, og ifølge ekspertene er det et "tosporssystem" som viser hvordan utdanningsmulighetene har vært ujevnt fordelt i moderne Kina.  Nå til dags er ikke førskoleundervisningen inkludert i Kinas niårige obligatoriske grunnskole, noe som betyr mindre finansiering og politisk støtte.

 

Bekjemper fattigdom med utdanning
Førskolene blir drevet av lokale lærere, og støttes av foreldre og lokale myndigheter.  Sentrene tilbyr ikke bare utdanning, kunst, håndverk og sportsaktiviteter, men tar også sikte på å sikre at barnas ernæringsmessige og hygieniske vaner er riktige gjennom opplæring av foreldrene. Utdanningsnivået i bygdene hvor skolene befinner seg er svært lav - 81 % av befolkningen har ikke høyere utdanning etter grunnskolen. Men selv om fattigdom gjør det vanskelig for foreldrene å gi barna sine skikkelig utdanning i tidlig barndom, så er mange av dem fortsatt ivrige etter å sende dem på førskoleprogrammer - hvis de finnes...  "Barn som vokser opp i fattigdom har ofte lave forventninger til deres egen fremtid," sier en av lærerne: "Men barn som har mottatt førskoleutdanning har større sannsynlighet for å gjennomføre grunnskolen og ta høyere utdanning, og er mer sosialt integrerte som voksne." Humana People to People har siden oppstarten i Kina i 2007 støttet mer enn 70 førskoleklasser med mer enn 3000 barn.

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge

Adresse:
Lindebergvegen 3c, N—2016 FROGNER

Tel./Faks:
+47 63 92 89 80 / 81
Vakttelefon:
+47 918 11 089
E-post:
post@uffnorge.org
Org.nr.981 054 776

 

 

 

 

UFF er medlem av Innsamlingskontrollen

iklogowebKontonummer for private bidrag:
9049.10.79206

 

donate-paypal

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheder fra vores tøjinsamling, butikker og fra projekter vi støtter i afrika