Nyheder alle land

Farmers Club i Yuanyang, Kina: Tar jordbruksutvikling i egne hender

FARMERS-CHINATurister er ikke så ofte å se i de fjerne og isolert områdene av Kina. Shalatuo, som ligger i  i Yuanyang-provinsen, i den sørlige delen av landet, er imidlertid godt kjent for sine store, rismarker i terrasser og konsentrasjonen av ulike etniske minoriteter iført fargerike drakter.
Men på tross av denne fargerike atmosfæren er Yuanyang et av de fattigste områdene i Kina, hvor fortsatt rundt 150 millioner mennesker lever på mindre enn USD 1,25 per dag. I følge tall fra Verdensbanken bor de fleste av dem i distriktene.
For å hjelpe kinesiske bønder med å forbedre sine levekår startet Humana People to People med støtte fra UFF og EU opp  Farmers Club-prosjektet i Shalatuo i november 2010. I disse klubbene – med hver 30 til 50 medlemmer  - går bøndene sammen for å styrke sine utviklingsmuligheter ved å dele utgiftene til frø og redskaper, samt organisere felles transport, salg og markedsføring av sine produkter for å redusere kostnadene og for å forbedre tilgangen til markedet.
Men prosjektets mål strekker seg langt utover det. I Shalatuo hvor Farmers Club-prosjektet ligger, så er mange landsbyer veiløse og nesten 60 % av befolkningen har aldri mottatt formell utdanning. Prosjektet har derfor også satset på innføring av førskoler, forbedring av ernæringsmessige og hygieniske forhold, samt involvering av kvinner i beslutningsprosessene i landsbyene.
Ved å gi nødvendig opplæring og støtte til landsbybeboerne, så ønsker klubbene å modernisere jordbruket og dermed øke avkastet mengde og kvalitet. Samtidig introduseres bærekraftige jordbruksteknikker som vil redusere landbruksproduksjonens påvirkning på miljøet.
I løpet av de tre årene prosjektet har pågått, så har mer enn 12.000 mennesker forbedret sin livskvalitet takket være de 34 klubbene i de syv administrative landsbyene. I løpet av denne perioden så har bøndene i regionen delt erfaringer og lært av hverandre, tilegnet seg ferdigheter og styrket forhandlingsevnen slik at de får bedre priser for sine produkter, samt bedre tilgang til markedet. Tallene taler for seg selv: bare i 2011 økte produksjonen av mais med 250 kilo per dekar, og produksjon av ris økte med 200 kilo - noe mer enn 1.200 bønder har dratt nytte av.
Denne typen initiativ er ett viktig bidrag i kampen for å oppnå flere av FNs 2015-mål, bl.a. å redusere fattigdom, forbedre mødrehelse, samt fremme utdanning og miljø. Til syvende og sist handler det om de lokale bøndene som tar sin egen utvikling i egne hender.

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge

Adresse:
Lindebergvegen 3c, N—2016 FROGNER

Tel./Faks:
+47 63 92 89 80 / 81
Vakttelefon:
+47 918 11 089
E-post:
post@uffnorge.org
Org.nr.981 054 776

 

 

 

 

UFF er medlem av Innsamlingskontrollen

iklogowebKontonummer for private bidrag:
9049.10.79206

 

donate-paypal

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheder fra vores tøjinsamling, butikker og fra projekter vi støtter i afrika