Nyheder alle land

Fornybar energi - for et bedre liv i Oio, Guinea Bissau

CIMG0842En 39 år mann, la oss kalle ham Jacinto, eier et jordområde som han har dyrket i en årrekke og som har skaffet ham brød på bordet. Jacinto bor Guinea Bissau, ett land i Vest-Afrika langs kysten av Atlanterhavet. Han bor i den fattigste regionen i landet - Oio. Her er 69 % av hovedforsørgerne i familiene analfabeter, og 60 % av barna går ikke på skole. Familien består av 14 medlemmer, og de fleste av barna deltar i produksjonen.

 

Hvis Jacinto var ekte, ville han være prototypen på en de 350 bøndene som bestemte seg for å bli med i programmet Farmers Club Rural Energy som startet i Oio i 2010. Dette er et prosjekt iverksatt av ADPP Guinea-Bissau som er UFFs partner i Guinea Bissau - og formålet? - Å gjøre bruk av det enorme landbrukspotensialet til å bryte ut av fattigdommen. I dette tilfellet ved å tilføre fornybar energi som en viktig faktor i programmet, i tillegg til alle de andre aktivitetene programmet gir og bygger opp hos bøndene.


Opplæringen av alle bøndene var alfa og omega for at de tekniske installasjonene skulle virke, og for å skape bevissthet om bærekraftig energi. I tillegg til det har de lært av hverandre, delt erfaringer og ressurser og samarbeidet om kjøp og salg av sine produkter for å oppnå de beste prisene.
Ifølge prosjektets tekniske personell, så spiller opplæring av bøndene en avgjørende rolle i å redusere fattigdommen i Guinea-Bissau - et av de fattigste landene i verden, hvor 60 % av befolkningen lever på under USD 2 per dag. Rangert som nummer 176 av i alt 187 land i UNDPs HDI skala (Indeks for menneskelig utvikling) i 2012. Selv om landbrukssektoren sysselsetter 85 % av arbeidsstyrken i landet, så er landsbyområdene fortsatt glemt - 94,3 % av befolkningen har ikke tilgang til elektrisitet.

 

Soldrevne systemerProgrammet Farmers Club Rural Energy, som opererer frem til slutten av oktober 2015, fokuserer på etablering av 12 soldrevne vannsystemer (pumper og tanker) for vanning, og 51 solcellesystemer for sosiale institusjoner (skoler, moskeer, klinikker m.fl.). Kapasiteten på solcellepanelene varierer avhengig av den tiltenkte bruken av hver bygning. Skolebygninger har bare ett panel med fem pærer, noe som er nok til å lyse opp rommet. Mens samfunnshusene trenger tre paneler, da de brukes til fritidsaktiviteter og TV-titting. Vannforsyningsanleggene krever større investeringer i solenergianlegget, med sine fem paneler.Marta Mansilla, en av prosjektets ansatte, forklarer: "Dette har vært en stor bragd for fellesskapet. Takket være solengerisystemet installert på helsesenteret, så er de nå i stand til å bistå i nødstilfeller. De mangler fortsatt mange materialer, men i det minst har de lys i stedet for å måtte bruke stearinlys.»Et nytt produksjonssenter drevet på biodrivstoff.

 

Prosjektet har også etablert et nytt produksjonssenter drevet på biodrivstoff, som ikke bare vil generere energi, men som også er et nytt initiativ for å fremme oppstart av nye virksomheter blant bøndene. "Dette senteret er utformet slik at bøndene kan bearbeide sine jordbruksprodukter samt etablere salgsaktiviteter for produktene. Etableringen av små bedrifter som selger bearbeidede jordbruks- og hagebruksprodukter gjør at bøndene kan øke sine inntekter, skape arbeidsplasser og utvikle deres jordbrukstekniker", sier Mansilla.Det er ikke kun Jacintos familie som nyter godt av programmet, men også resten av lokalsamfunnet, da det gir folk en mulighet til å forbedre sitt levebrød samt moderniserer folks liv.

 
-"Denne felles innsatsen har skapt viktige bånd og forbindelser mellom medlemmer av klubbene og de lokale, regionale og nasjonale institusjonene", bekrefter Marta.

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge

Adresse:
Lindebergvegen 3c, N—2016 FROGNER

Tel./Faks:
+47 63 92 89 80 / 81
Vakttelefon:
+47 918 11 089
E-post:
post@uffnorge.org
Org.nr.981 054 776

 

 

 

 

UFF er medlem av Innsamlingskontrollen

iklogowebKontonummer for private bidrag:
9049.10.79206

 

donate-paypal

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheder fra vores tøjinsamling, butikker og fra projekter vi støtter i afrika